SLATKA PECURKA



SLATKA PECURKA


                Jos jedna slatka poslastica za dorucak, a veoma zdrava. Nekada mi zaista prija da dan zapocnem uz ovakav obrok. Mada iskreno heljdu najvise i volim u slatkoj kombinaciji. Ovaj obrok ne sadrzi gluten, tako da ga mogu jesti i osobe na bez glutenskoj ishrani. Ja sam u ovoj kombinaciji koristila slatku pavlaku - to ne mogu osobe koje su na bezglutenskoj ishrani kao ni u restrikciji. Ali ga mozete prilagoditi sebi pa umesto slatke pavlake napravicete penu od belanaca sa stevijom. Zbog svog sastava povoljno utice na mnogo zdrastvene probleme - zboh heljde (procitati ovde) kao i zbog chia semenki (procitati ovde) Mozete ga prilagoditi i jesi i u restikciji i van nje. Nutritivno i energetski veoma bogat obrok, obiluje antioksidansima, vlaknima, magnezijumom, cinkom, gvozdjem, kalcijumom,manganom, fosforom, bakrom, kalijumom, selenom, proteinima, sadrzi vise vitamina. Preporucujem ga svima, pogotovo deci i sportistima. Veoma je ukusno  :)







Sastojci:           - 1 solja (kafena)  oljustenog zrna heljde
                        - 3 solje (kafene) vode
                        - 1,5 kasika rogaca
                        - 1 kasicica cimeta
                        - 2-3 kasicice chia semenki 
                        - stevija (po ukusu je dozirajte u zavisnosti da li vam je u tecnom stanju ili u vidu praska vec cete sami znati koliko trebate dodati)
                        - 1 mala slatka pavlaka ili 1-2 belanaca



Priprema:         Uvece potopiti heljdu u hladnu vodu u odnosu 1:3, 1 solja heljde i 3 solje vode. Staviti da se kuva i kada voda prokljuca ostaviti da vri jos 3-4 minuta. Pustiti da preko noci nabubri u toj vodi i ujutru procediti.  U vec ovako pripremljenu heljdu dodacemo rogac i cimet, zasladicemo stevijom. 
Chia semenke cemo potopiti u vodu u odnosu 1:3 i ostaviti da odstoji najmanje 15 minuta, taman dok pripremimo ostatak. One ce u tom periodu nabubriti i dobicemo nas puding.
Slatku pavlaku cemo ulupati. A ako ne mozemo slatku pavlaku onda cemo izlupati 1-2 belanaca dok ne dobijemo cvrstu penu i kada je vec izlupana dodacemo steviju i zasladiti je. 
Napravicemo kupu od vec pripremljene smese heljde, dekorisacemo je sa slatkom pavlakom (ili penpm od belanaca) i pudinogm od chia semenki. Nasa slatka poslastica je spremna za serviranje.
                                                   

Prijatno!



Коментари

Популарни постови са овог блога

integralne zitarice i kako se pripremaju od celog zrna

Predlog za rucak - Riblja salata