U hrono ishrani postoje pravila kojih se treba pridrzavati, tesko je u pocetku samo dok se ne naviknete. Posle vremenom sve postaje samo navika, tako i treba da bude i da vam to postane stil zivota. Ne treba prihvatiti kao pravila po kojima se zivi, vec kao stil kojim cete ziveti i onda nece predstavljati nikakvo opterecenje.  Kao sto sam naziv kaze HRONO, sat, ishrana je vezana za sat, odnosno obroci. Optimalno vreme izmedju obroka je 4-5 sati, u periodu restrikcije od 5,5-6 sati. U hrono ishrani nemate ogranicenja u kolicini, koliko cete pojesti, cak sta vise ne trebate praviti restrikcije u porcijama, porcije trebaju bite obilne. Jer u pocetnom periodu, u periodu restrikcije dok gubite na tezini, imate 3 obroka na dan, bez ikakvih uzina, zato porcije ni ne trebaju biti male.  Obroke imate samo u odredjeno vreme, odnosno jedete prema satu. I jedete samo odredjene namirnice u odredjeno doba dana. Obroci trebaju biti redovni, ne trebaju se preskakati. Dorucak bi trebalo zavrsiti do 10 sati ( u slucaju kada vam dan zapocinje ranije), ali naravno da satnicu uskladjujete prema svojim obavezama, nije bitno kada zavrsavate svoj poslednji obrok, vec da dva sata posle toga ne legnete odmah da spavate. Bitno je cvrsto odluciti i biti spreman promeniti sebe i svoje navike.


Hrono ishrana nije bazirana prema intoleranciji krvnih grupa, jer je to nesto sto je generalno, a mi smo ipak svako pojedinka za sebe. Vec je bazirana prema intoleranciji vaseg organizma. To mozete utvrditi ako uradite test intolerancije na hranu. A i sami mozete uociti koje vam to namirnice ne prijaju, od kojih se to namirnica nadimate, muka vam je, osecate se pospano posle njihovog konzumiranja, tromo. Onda te namirnice iskljucite iz svoje ishrane, barem na nekoliko meseci. Pa kada budete ih ponovo probali nakon nekoliko meseci i ponovo vam izazovu neke simptome, onda ih trajno izbacite iz svoje upotrebe. Jer vam intolerancija na odredjne namirnice moze razlicito uticati na organizam, i svakome se ispoljava na razlicict nacin. Nekome je to u vidu alergijske reakcije na kozi, a nekome se ispoljava tako sto utice na rad odredjenih organa. Meni se ispoljila tako sto sam imala hipotireoidemiju, i posle samo mesec dana promena nacina ishrane pocelo je da se vraca u normalu, tako da nisam koristila nikakvu terapiju. Hrana je lek.


Ja sam bila osoba koja je zaista uzivala u hrani, hedonista sam inace po prirodi :) . Uzivala sam i u hrani i u picu, pila i mnogo kafe dnevno nekada i do 10.  Pre se nisam redovno hranila, i cinila jednu od velikih gresaka koju vecina nas cini, prvo sam pila kafu pa tek posle doruckovala i nisam vodila racuna o vremenu kada sta jedem. Sada mi se cini kao da to nisam bila ja, i ne mogu vise da zamislim da sam zivela takvim nacinom zivota. Sada vodim mnogo drugaciji zivot, sredjeniji, gde zaista volim sebe i gde vodim racuna o sebi i svom telu. Aktivna sam i fizicki, i mnogo drugacije i lepse se osecam kada mi dan zapocne uz trening. Videcete kako ce vam se uz ovaj nacin ishrane promeniti sve, ceokupan izgled, i ten i kosa, i kako cete izgledati lepse, svezije a i mladje. Svi me inace pitaju u cemu je tajna mog tako svezeg i mladalackog izgleda, i niko ne veruje da imam toliko godina koliko imam, svi misle da sam nekih 8 godina mladja.


Dan treba zapoceti casom mlake vode sa limunom moze i bez), ili nekim biljnim cajem. Posle toga, nekih 15 minuta kasnije, mozete doruckovati, taman za to vreme spremite dorucak.


Postoje neke stvari koje su zabranjene u hrono ishrani, neka opsta pravila, a to su mleko, jogurt, sve vrste secera - sem stevije (ona je dozvoljena), sokovi, sirce, kuhinjska so, sve vrste vestackih zacina i dodataka hrani, biljne masti, margarin, kecap, majonez, soja i proizvodi od soje itd. Treba izbegavati beli hleb, testenine, kifle, tost-hleb, burek, pekarske proizvode i sve drugo od belog psenicnog brasna; proju, kacamak, i ostala jela od kukuruznog brasna. Kao i korn fleks, pahuljice od zitarica i sve te kupovne kase(poput ovsenih).


DOZVOLJENO je koristiti puter umesto margarina, a umesto ulja hladno cedjeno maslinovo ulje, i ulje od kostica grozdja. Morsku so umesto kuhinjske, moze i natur zacin, a umesto sirceta mozete koristiti limunov sok.


Nema vise pohovane hrane a ni przene u dubokoj masnoci. Kafa je ogranicena najvise na 2 dnevno i to pola sata do sat posle dorucka, i posle rucka isto tako. Moze se piti nes kafa, obicna kuvana ili espreso, ali bez secera i mleka, ako bas volite slatku, mozete je zasladiti stevijom. Takodje ne pijete ni vodu odmah neposredno posle obroka, barem 15-20 minuta. Alkohol se ne konzumira, dovoljeno je popiti 2-3 puta nedeljno 2dl, posle rucka ili vecere. Izmedju obroka mozete piti vodu, obicnu ili kiselu, limunadu, ili neki biljni caj (nana, kamilica, rtanjski, zeleni ...), ne smeju se piti vocni cajevi i crni caj.


Mlecne proizvode kao i jaja mozete koristiti 2-3 puta nedeljno, ali nikako zajedno u kombinaciji. Kao i kostunjave poldove i semenke do 3 puta nedeljno po 30g.


Sargarepa, celer i cvekla se jednu svezi, ne kuvani.


U hrono ishrani su dozvoljni i suhomesnati proizvodi ali oni kvalitetniji kao sto su pileca prsa, cureca prsa, pecenica, prsuta, przena slanina itd...  Zabranjeno je jesti kobasice, kulen, iznutrice, salame, virsle, mesne nareske, pastete itd...


Ovo su neka opsta pravila kojih se treba pridrzavati, i prihvatiti da odredjene namirnice trajno  iskljucujemo iz svoje ishrane.

Uz ovakav nacin ishrane, imacete mnogo vise energije, osecacete se sasvim drugacije, i ovo je jedan od zdravih nacina ishrane. Necete vise biti ni pospani, ni tromi. I vas organizam ce se navici da hranu uzima samo u odredjeno vreme, onoliko koliko mu je potrebno.


Ali uz sve ovo je potrebno i biti fizicki aktivan, i pokrenuti svoj metabolizam. U pocetku neka to budu neke lakse aktivnosti. U pocetku neka to bude samo brz hod barem 2x nedeljno po 20-30 minuta, toliko vremena mozete izdvojiti za sebe.


U jednom od narednih postova cu vam pisati o tome kako bi se trebalo hraniti po ovom principu ishrane  kada se zelite samo zdravo hraniti ili kada ste izasli iz perioda restrikcije pa to samo odrzavate.






Nije tesko samo je bitno zeleti promeniti svoje navike. 

Коментари

  1. Bravo Gabi! Čestitam ti na upornosti i istrajnosti! Prevazići samog sebe to je ključ i cilj svih nas i naših života!:)))

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala :)
      Najteze je prvazici samog sebe, ali kada vidimo da nesto ima efekta, onda dobijamo volje i snage i nastavljamo dale, tesko je mozda u pocetku, vremenom sve to postaje navika, to i jeste cilj :) promeniti svoje navike :)))

      Избриши

Постави коментар

Популарни постови са овог блога

SLATKA PECURKA

integralne zitarice i kako se pripremaju od celog zrna

Predlog za rucak - Riblja salata