Chia seme - jedna od najzdravijih biljki na planeti






           Chia je jednogodisnja biljka iz porodice pitomih nana ( Salvia hispanica) koja predstavlja izuzetno bogat izvor minerala i hranjljivih materija. Raste u Juznoj i Srednjoj Americi. Upravo je njeno seme ono sto je cini znacajnom biljkom. Mnogi ovo seme nazivaju magicnim semenom koji cini cuda u nasem organizmu. U ishrani se koristi vec nekoliko hiljada godina. Asteci i Maje su je koristili kao osnovnu hranu, u religijske obrede i medicinske svrhe. A sama rec "chia" je drevna majanska rec za snagu. Chia seme ne sadrzi gluten pa se preporucuje u bez glutenskoj ishrani. Slobodno mozemo reci na je ovo jedna od najzdravjih biljki na planeti.


            Chia seme prebogato je omega-3 masnim kiselinama, koja cine cak trecinu njenog sastava, sto predstavlja jedan od najboljih izvora zdravog i kvalitetnog ulja. Obiluje antioksidansima, vlaknima, magnezijumom, cinkom, gvozdjem, kalcijumom,manganom, fosforom, bakrom, kalijumom.


            Mangan koji sadrzi bitan je za metabolizam, rast i razvoj misica. Fosfor je bitan za regeneraciju i odrzavanje tkiva, a bakar koji najcesce nedostaje u ishrani vazan je za zdravlje i pravilan rad srca.


            Pomaze u obnavljanju crvenih krvnih zrnca. Povoljno utice na kostani i nervni sistem. Poboljsava krvnu sliku i smanjuje rizik od srcanih oboljenja. Sadrzi hlorogenu kiselinu, prirodan i snazan antioksidans, koji smanjuje krvni pritisak. Takodje sadrzi kvercetin i kempfelor, antioksidane, koji smanjuju rizik od srcanih oboljenja, osteoporoze, korisni u prevenciji malignih oboljenja.


            Savetuje se da ih koriste deca koja imaju problem sa demineralizacijom kostiju, koja dovodi do rahitisa a kod odraslih do osetomalacije.


            Sadrzi vitamine A, B, E, D koji su pogodni za vid, kosu, nokte, kozu, zube, misice i nervno tkivo.


            Obezbedjuje veliku kolicinu energije pa se preporucuje sportistima da je koriste kao i osobama koje se osecaju slabo. Zbog visokog sadrzaja proteina i minerala, pospesuju oporavak, izgradnju i regenarciju misica. Pomazu sportistima i rekreativcima pri postizanju boljih rezultata i perfomansi.


            Sadrzi nizak nivo ugljenih hidrata, a visok nivo proteina i vlakana. Vlakna koje sadrzi podsticu rad creva, te povoljno utice kod zatvora.


           Chia seme sadrzi i omega - 6 masne kiseline, antioksidante, i proteine koji uticu na zdravlje kose i noktiju.


           Visok sadrzaj kalcijuma, magnezijuma i fosfora poboljsava zdravlje kosiju. Chia semenke posebno se preporucuju osobama koje ne jedu mlecne proizvode.


          Chia semenke smanjuju otpornost na insulin i poboljsavaju nivo secera u krvi. Dovode do znacajnih zdrastvenih poboljsanja kod osoba koje boluju od dijabetesa tipa 2. Konzumiranje chia semenki utice na smanjenje apetita, ubrzava rad metabolizma, i aktivira glukogen koji je bitan za sagorevanje masti. Pa pomaze prilikom gubitka tezine.


          Mozete ih konzumirati sirove ili potopljene u vodi, nemojte ih termicki obradjivati jer onda gube svoja nutritivna svojstva.



Ne preporucuje se: Da premasite dozvoljenu dnevnu dozu, u nasem slucaju hrono ishrane to moze biti ili uz dorucak ili rucak 2-3 kasicice. Ljudima koji boluju od raka prostate, ili imaju urodjen visoki rizik za to oboljenje. Kao i osobama koje imaju visok sadrzaj triglicerida u krvi. 

Коментари

Популарни постови са овог блога

SLATKA PECURKA

integralne zitarice i kako se pripremaju od celog zrna

Predlog za rucak - Riblja salata