Kako brzo i lako napraviti lepinje


               


LEPINJE OD OVSENOG I HELJDINOG BRASNA







               Spremanje lepinja je brzo i jednostavno. Mozete ih napraviti vise ostaviti u frizideru i imati par dana. Od jedne mere vam izadju 4 vece lepinje, koje su sasvim dovoljne za 2 dana. Ne samo da ima energetsku vrednost vec i nutritivnu.  Sadrzi proteinime, aminokiseliname, gvozdje, magnezijum, kalijum, fosfor, jod, selen, mangan, bakar, kalcijum, vitamine - B1, B2, B5, B6, E.



                 Zbog svog sastava ima i lekovito dejstvo i povoljno utice na mnoge zdrastvene tegobe. Ublazava posledice zracenja i hemoterapije, preteranog umnog rada. Pomaze kod kardiovaskularnih bolesti, posebno kod povisenog krvnog pritiska i probavnih problema (nersatvorljiva vlakna olaksavaju pokretljivost creva). Stmulise jetru da stvara lecitin koji cisti telo od stetnih materija. Stabilizuje nivo glukoze (secera) u krvi. Koristi se kod onih koji imaju osetljv zeludac ( jer ovsena sluz oblaze zeludac). Regulise nivo zucne kiseline. Ovas sadrzi fitoestrogen lignans koji ima antikancerogeno svojstvo, regulise i smanjuje rizike od nastanka malignih oboljenja izazvanim promenama u nivou hormona. Utice na smanjenje nivoa holesterola. Utice na pravilan razvoj i dobro funkcionisanje nervnog sistema. Utice na pravilan rad tirodine ( stitne) zlezde, prevenira nastajanje hipotireoidizma. Prevenira desmineralizaciju kostiju.







Priprema lepinja

Sastojci: - 1 casa heljdinog brasna
               - 1 casa ovsenog brasna
               - 1 kafena kasika morske soli
               - na vrh kasike kim (moze a i ne mora)
               - na vrh kasike ruzmarin (moze a i ne mora)
               - 1 supena kasika mlevenog lana
               - pola prasaka za pecivo
               - 2 kasike maslinogov ulja hladno cedjenog (extra virgin)
               - 1 casa kisele vode


Priprema:
              Pomesati sve suve sastojke, dodati maslinovo ulje i kiselu vodu pa sve zajedno pomesati u homogenu smesu. Uzeti i kasikom oblikovati lepinje na pek papriu, po zelji ih mozete obogatiti, posuti nekim semenkama ( susam, lan ...) i peci 10 minuta u zagrejanoj rerni na 200 stepeni.





              Lepinje mozete jesti za dorucak uz razne kombinacije to je proizvoljno po vasoj zelji. 



Prijatno!

Коментари

Популарни постови са овог блога

SLATKA PECURKA

Predlog rucka - Junetia sa pomfritom i povrcem

Predlog za rucak - Riblja salata