Kako brzo i lako napraviti lepinje
LEPINJE OD OVSENOG I HELJDINOG BRASNA
Spremanje lepinja je brzo i jednostavno. Mozete ih napraviti vise ostaviti u frizideru i imati par dana. Od jedne mere vam izadju 4 vece lepinje, koje su sasvim dovoljne za 2 dana. Ne samo da ima energetsku vrednost vec i nutritivnu. Sadrzi proteinime, aminokiseliname, gvozdje, magnezijum, kalijum, fosfor, jod, selen, mangan, bakar, kalcijum, vitamine - B1, B2, B5, B6, E.
Zbog svog sastava ima i lekovito dejstvo i povoljno utice na mnoge zdrastvene tegobe. Ublazava posledice zracenja i hemoterapije, preteranog umnog rada. Pomaze kod kardiovaskularnih bolesti, posebno kod povisenog krvnog pritiska i probavnih problema (nersatvorljiva vlakna olaksavaju pokretljivost creva). Stmulise jetru da stvara lecitin koji cisti telo od stetnih materija. Stabilizuje nivo glukoze (secera) u krvi. Koristi se kod onih koji imaju osetljv zeludac ( jer ovsena sluz oblaze zeludac). Regulise nivo zucne kiseline. Ovas sadrzi fitoestrogen lignans koji ima antikancerogeno svojstvo, regulise i smanjuje rizike od nastanka malignih oboljenja izazvanim promenama u nivou hormona. Utice na smanjenje nivoa holesterola. Utice na pravilan razvoj i dobro funkcionisanje nervnog sistema. Utice na pravilan rad tirodine ( stitne) zlezde, prevenira nastajanje hipotireoidizma. Prevenira desmineralizaciju kostiju.
Priprema lepinja
Sastojci: - 1 casa heljdinog brasna
- 1 casa ovsenog brasna
- 1 kafena kasika morske soli
- na vrh kasike kim (moze a i ne mora)
- na vrh kasike ruzmarin (moze a i ne mora)
- 1 supena kasika mlevenog lana
- pola prasaka za pecivo
- 2 kasike maslinogov ulja hladno cedjenog (extra virgin)
- 1 casa kisele vode
Priprema:
Pomesati sve suve sastojke, dodati maslinovo ulje i kiselu vodu pa sve zajedno pomesati u homogenu smesu. Uzeti i kasikom oblikovati lepinje na pek papriu, po zelji ih mozete obogatiti, posuti nekim semenkama ( susam, lan ...) i peci 10 minuta u zagrejanoj rerni na 200 stepeni.
Lepinje mozete jesti za dorucak uz razne kombinacije to je proizvoljno po vasoj zelji.
Prijatno!
Коментари
Постави коментар