Proso





                 Danas vecina ljudi ovu zitaicu smatra kao hranu za papagaje i tako je posmatra. Ova zitarica se koristi vec hiljadama godina unazad u ishrani. Uzgajalo se u suvim klimama Afrike i severne Kine. Poznato je jos od doba neolita. Proso je sitna okrugla i malo spljostena zuckastobela zitarica. Zrno prosa je obavijeno ljuskom, koje treba skinuti jer je neprobavljiva, zato ga koristimo oljusten. Ne sadrzi gluten zato se preporucuje u bez glutenskoj ishrani.

                Organizmu daje puno energije i zagreva ga. Proso sadrzi - proteine sa vaznim aminokiselinama ( argininom, tripofanom, lizinom, cistinom, histidinom, torozinom, rastvorljivu silicijumovu kiselinu), ugljene hidrate, vlakna i mali procenat masnoca. Po nutritivnom sastavu u sebi sadrzi: kalcijum, fosfor, gvozdje, natrijum, kalijum, magnezijum, sumpor, fluor, jod, gotovo sve vitamine grupe B ( tijamin, riboflavin, nijacin ...), vitamin E, vitamin A i silicijumovu kiselinu. 

             Pomaze pravinom radu i hrani zeludac, pankreas, slezinu i creva. Daje crevnim bkaterijama hranjljivi supstrat i tako potiskuje razvoj bakterija koje uzrokuju truljenje u crevima. 

             Bogat je biljnim vlaknima pa pomaze u borbi protiv zatvora, visokog nivoa triglicerida, holesterola i nivoa glukoze u krvi, pa se preporucuje dijabeticarima u ishrani.

             Zato sto sadrzi gotovo sve vitamine grupe B - poboljsava mentalnu aktivnost, koordinaciju tela, utice na otklanjanje umora i depresije; zbog folne kiseline - vitamina B9 sprecava anemiju, poboljsava starenje koze, a neophodan je i tokom trudnoce; poboljsava stanje nervnog, imunog i hormonalnog sistema; ima antioksidativno dejstvo na celije.

             Zbog dobrog izvora magnezijuma poboljsava tonus misica i nervni sistem.

             Kao dobar izvor fosfora utice na razvoj zuba i kostiju, utice i na memoriju. 

             Pomaze u obnavljanju krvnih celija i sprecava anemiju.

             Proso je jedina zitarica koja alkalno deluje u ljudskom organizmu pa ima lekovito dejstvo kod digetivnih problema.


             Proso blagotvorno deluje kako iznutra na organizam tako blagotvorno deluje i spolja.

             Mozete ga koristiti kao celo zrno (kuvano) ili brasno.

Коментари

Популарни постови са овог блога

SLATKA PECURKA

integralne zitarice i kako se pripremaju od celog zrna

Predlog za rucak - Riblja salata