Kako uklopiti ishranu prema obavezama i sopstvenom ritmu





             Cesto postavljaju pitanje kako ja uklapam ishranu prema obavezama i sta jedem kada sam van kuce, kako se hranim kada odem negde.

             Vec sam bila objasnila u prethodnim bloggovima u koje vreme trebamo imati obroke i koja je vremenska razlia izmedju obroka. Ali u sustini vi sami stvarate to vreme prema ritmu vaseg dana, obaveza.
    
              Kao sto je vec napomenuto u jednom ranijem bloggu o opstim pravilima u hrono ishrani da bi dorucak trebalo zavrsiti do 10 sati, to vazi za osobe koje rano zapocinju svoj dan i imaju svakodnevno skoro iste obaveze i isti ritam. Ali naravno da osobe koje rade smenski posao to ne mogu uklopiti u tom vremenskom periodu. Zato je bitno stvoriti svoj sopstveni bioritam, i uklopiti se prema svom ritmu. Onda kada ustajete u zavisnosti od svojih obaveza, tada pocinje vas dan i tada zapocinjete svoj prvi obrok. Bitno je da ispostujete vremensku razliku izmedju obroka, da ne preskacete ni jedan obrok i da ne legnete odmah posle poslednjeg obroka, vecere, barem ne naredna dva sata.

              Osobe koje rade i nocne smene, ili ostajete iz razlicitih razloga budni celu noc ili do kasno u noc i u toku te noci ogladnite. Sta onda?! ...   U tom slucaju mozete ponoviti veceru cak i vise puta u toku noci, ali je bitno da jedete isto ono sto ste vec vecerali.  I ako ste budni celu noc, onda kada se vratite kuci doruckujte pa nakon pola sata do sat vremena lezite da spavate. Naravno ovo je dozvoljeno samo onim danima kada ostajete budni celu noc, ne treba to postati svakodnevnica. I naravno onda kada ustanete nastavite sa ostatkom obroka, ruckom i vecerom.

              U pocetku je i meni bilo tesko navici se na ovakav ritam i uklopiti obaveze i ishranu. Ali ako nesto zaista zelite verujte mi da mozete. Recimo spremite vise jela i stavite u frizider pa imate za vise dana. Pa onda nekoliko dana imate vec unapred spremljen rucak i samo ga ponesete sa sobom na posao, ali samo rotirajte, recimo spremite 2-3 jela i svaki dan ponesite drugo jelo. Ne treba vas biti sramota nositi sa sobom hranu. Ja je recimo cesto nosim sa sobom. Lepinje, hleb to uevk spremim za par dana unapred, ne spremam svaki dan. Ali isto tako lako mozete ukolpiti ovakav nacin ishrane i ako jedete van kuce. Uvek mozete pronaci negde gde mozete uzeti nesto sa rostilja, neko meso i salatu, samo nemojte pojesti hleb uz to. I kada jedem u restoranu uvek napominjem ono sto ja ne smem i trazem da mi iskljuce iz tog obroka i da spreme bez zacina samo sa solju, da mi ne kisele salatu itd.. Vidite da nije tesko, jer u principu jedete skoro sve i uvek mozete nesto pronaci od onoga sto smete.

            Volite sebe i brinite o svom telu samim tim negujete i svoj duh. Vidite da u sustini nije tesko, samo je pitanje navika i volje. Vremenom ce vam sve ovo postati samo navika.


              

Коментари

Популарни постови са овог блога

SLATKA PECURKA

integralne zitarice i kako se pripremaju od celog zrna

Predlog za rucak - Riblja salata