integralne zitarice i kako se pripremaju od celog zrna






                Celo zrno itegralnih zitarica puno je minerala ( magnezijuma, cinka, gvozdja, fosfora, selena ...), vlakana, vitamina ( A, B, E ...) i korisnih masti. Sadrze belancevine, folnu kiselinu i antioksidanse. Dok "belo brasno" sadrzi jedino skrob i nema nikakvih lekovitih materija.  Redovnom upotrebom integralnih zitarica smanjuje se rizik od nastanka nekoliko bolesti kao sto su rak ( debelog creva, zeluca, prostate), povisenog krvnog pritiska, dijabetesa, povisenog holesterola. Takodje pomaze i kod odrzavanja i postizanja optimalne telesne tezine. Imaju visok sadrzaj vlakana ( korisnih za probavu) i stvaraju duzi osecaj sitosti, a slozeni ugljeni hidrati koje sadrze dovode do brzeg sagorevanja kalorija.




KAKO PRIPREMAMO ZITARICE OD CELOG ZRNA
              
                Od zitarica mozemo pripremati: ovas, raz, jecam, heljda, kinoa, amarat, spelta ( kuva se samo jedna vrsta zitarica).

                Priprema:  Uvece potopiti zitarice u hladnu vodu sa malo morske soli ( odnos je 1:3, 1 solja zitarica - 3 solje vode), staviti da se kuvaju i kad prokljucaju ostaviti da vri jos 3-4 minuta. Pustiti da preko noci nabubre u toj vodi i ujutru procediti. Ovakava termicka obrada obezbedjuje da zitarice sadrze sve svoje hranjljive sastojke.




              Zitarice nisu dovoljne za dorucak, tako da ga treba nutritivno obogatiti i dodati neke od sledecih sastojaka:  - laneno seme (mleveno)
                               - 30 g badema ili lesnika - sirovi
                               - 1-2 kasicice ulja - maslinovog ( hladno cedjenog)
                               - suncokret, golice, susam.


             Ukoliko vise volite slatke ukuse, mozete dodati i kakao, cimet, rogac i steviju.

             Ovako pripremljene ziarice mozete jesti uz povrce ili mlecne proizvode (kiselo mleko, mladi sir, koziji sir).


             Ja licno heljdu volim u slatkoj kombiaciji a proso u slanoj.  Prijatno!


      Zivite zdravo i hranite se zdravo. Zdravlje nam na usta ulazi!
                    




Коментари

Популарни постови са овог блога

SLATKA PECURKA

Predlog za rucak - Riblja salata