Predlog za sladak dorucak - heljda (celo zrno) sa bademima - i u restrikciji i van nje





              Predlog za dorucak celo zrno heljde, u ovom slucaju u slatkoj varijanti. Najvise je volim u ovoj varijanti, kao sladak dorucak.



              Heljda je integralna zitarica koja ne sadrzi alergen gluten, pa se preporucuje i kod ljudi koji imaju celijacnu bolest, odnosno koji su osetljivi na gluten.  U sebi sadrzi mnogo proteina, aminokiselina, gvozdja, magnezijuma, kalijuma, fosfora, joda, selena, vitamina B1, B6, E.
      
              Heljda pozitivno utice na kardiovaskularni sistem svojim sastavom. Flavanoid, posebno rutin (iz semena heljde) odrzava elasticnost krvnih sudova, osigurava normalan protok krvi i sprecava zgrusavanje krvi.

              Redovnom upotrebom heljde smanjuje se nivo LDL holesterol (los) a povecava se HDL holesterol (dobar). Pozitivno utice na nivo povisenog krvnog pritiska.

              Sadrzi magnezijum koji opusta krvne sudove, poboljsava cirkulaciju i regulise krvni prtisak.

              Zbog visokog sadrzaja vlakna u sebi potpomaze peristaltiku u crevima. Potpomaze kod poremecaja varenja, opstipacije.

              Ima pozitivan uticaj na smanjenje rizika od dijabetesa. Pozitvno utice na smanjenje nivoa glukoze u krvi kod dijabetesa tipa 2.

             Sadrzi zink, magnezijum, selen, vitamin E. Zbog svog sastava utice na sprecavanja astme kod dece. Stiti organizam od nastanka infekcije i pada imuniteta. Pozitivno utice na gradivnu osnovu kostanog sistema (formiranje zdravih i jakih kostiju, zuba i noktiju).

             Pozitivno utice na anemiju, sadrzi gvozdje u sebi.

             Sadrzi visoko vredne biljne proteine ( sa osam esencijalnih aminokiselina).

             Preporucuje se sportistima i osobama koje podnose velike fizicke napore.

             Sadrzi visok sadrzaj rutina koji zadrzava svez i mladalacki izgled, sprecava starenje koze i odrzava njenu elaticnost.

             Zbog visokog prisustva tripofana u sebi utice na sprecavanje depresije.

             Redovnom upotrebnom heljde, koja ima antioksidativno dejstvo, smanjuje se rizik od nastanka raka dojke kod zena do 50%, raka debelog creva. Delotvorna je kod osoba koja se podvrgnu hemoterapiji.




PRIPREMA

Potrebno je: - 1 solja heljde u zrnu (oljustene)
                    - 3 solje vode
                    - stevija prema ukusu
                    - 30g sirovih badema ili lesnika
                    - 1 kesica cmeta (prema zelji)
                    - kakao u prahu (prema zelji)

   
             Uvece potopiti heljdu u vodu u odnosu 1:3, 1 solja heljde u zrnu, 3 solje vode. Staviti da se kuva i kada voda prokljuca ostaviti da vri jos 3-4 minuta. Pustiti da preko noci nabubri u toj vodi i ujutru iscediti. U to dodati 30g sirovih badema ili lesnika, stevijom zaslatite prema vasem ukusu, po zelji mozete dodati cimet i/ili kakao prah. 


                                    Prijatno!

Коментари

Популарни постови са овог блога

SLATKA PECURKA

Predlog rucka - Junetia sa pomfritom i povrcem

Predlog za rucak - Riblja salata