Predlog za rucak - Punjeni plavi patildzan



PUNJENI PLAVI PATLIDZAN






                    Predlog za jedan veoma ukusan i hranjljiv rucak. Kao sto punimo tikvice tako mozemo puniti i plavi patlidzan, samo sto u meso necemo dodavati pirinac. Mozete ga takodje spremati od ranije i poneti sa sobom, lepo je i hladno i toplo. Moze se jesti i u restrikciji i van nje. U ovom rucku cemo puniti plavi patlidzan a kao prilog cemo koristiti grilovane tikvice i papriku.



Sastojci:      - 2 plava patlidzana srednje velicine
                   - 1 glavica crnog luka
                   - 1 paprika
                   - 1 tikvica
                   - 350g mlevenog mesa svinjskog ili juneceg
                   - 1,5 kasicica morske soli
                   - pola kasike maslinog ulja (extra virgin) ili od ljuspice grozdja
                   - prstohvat bibera



Priprema:         Crni luk sitno iseci i pola parike. Na zagrejanom tignaju na srednjoj vatri staviti ulje i prodinstati crni luk i papriku sa mlevenim mesom (koristiti samo jednu vrstu mesa). Dodati kasicicu soli i prstohvat bibera. Kada je meso malo prodinstano skloniti ga sa vatre. 

         Plavi patlidzan oprati i iseci na polovine po duzini. Izvaditi sredinu, koju mozemo iskoristiti u nekom drugom jelu. Posoliti ga sa malo preostale soli. Pa ga napuniti sa punjevinom. Peci na pek papiru na 200 stepeni, 20- 30 minuta, odnosno dok plavi patlidzan ne omeska. 

         Tikvicu iseci na olutove i grilovati je na tiganju. Posoliti sa ostatkom preostale soli.

         Preostalu polovinu paprike iskoristi kao dekoraciju i prilog, iseci je na trake.


              Jelo mozete posluziti i toplo i hladno. Kolicine su proizvoljne, spremate onoliko koliko je vama potrebno. Ako i spremite vise pa vam ostane, kao sto je kod mene bio slucaj, onda mozete ostaviti u frizideru ili u zamrzivacu i iskorisiti neki drugi dan uz neki dodatak.


Prijatno!


Коментари

Популарни постови са овог блога

SLATKA PECURKA

integralne zitarice i kako se pripremaju od celog zrna

Predlog za rucak - Riblja salata