Predlog za rucak - Punjeni plavi patildzan
PUNJENI PLAVI PATLIDZAN
Predlog za jedan veoma ukusan i hranjljiv rucak. Kao sto punimo tikvice tako mozemo puniti i plavi patlidzan, samo sto u meso necemo dodavati pirinac. Mozete ga takodje spremati od ranije i poneti sa sobom, lepo je i hladno i toplo. Moze se jesti i u restrikciji i van nje. U ovom rucku cemo puniti plavi patlidzan a kao prilog cemo koristiti grilovane tikvice i papriku.
Sastojci: - 2 plava patlidzana srednje velicine
- 1 glavica crnog luka
- 1 paprika
- 1 tikvica
- 350g mlevenog mesa svinjskog ili juneceg
- 1,5 kasicica morske soli
- pola kasike maslinog ulja (extra virgin) ili od ljuspice grozdja
- prstohvat bibera
Priprema: Crni luk sitno iseci i pola parike. Na zagrejanom tignaju na srednjoj vatri staviti ulje i prodinstati crni luk i papriku sa mlevenim mesom (koristiti samo jednu vrstu mesa). Dodati kasicicu soli i prstohvat bibera. Kada je meso malo prodinstano skloniti ga sa vatre.
Plavi patlidzan oprati i iseci na polovine po duzini. Izvaditi sredinu, koju mozemo iskoristiti u nekom drugom jelu. Posoliti ga sa malo preostale soli. Pa ga napuniti sa punjevinom. Peci na pek papiru na 200 stepeni, 20- 30 minuta, odnosno dok plavi patlidzan ne omeska.
Tikvicu iseci na olutove i grilovati je na tiganju. Posoliti sa ostatkom preostale soli.
Preostalu polovinu paprike iskoristi kao dekoraciju i prilog, iseci je na trake.
Jelo mozete posluziti i toplo i hladno. Kolicine su proizvoljne, spremate onoliko koliko je vama potrebno. Ako i spremite vise pa vam ostane, kao sto je kod mene bio slucaj, onda mozete ostaviti u frizideru ili u zamrzivacu i iskorisiti neki drugi dan uz neki dodatak.
Prijatno!
Коментари
Постави коментар