Susamom taan - puter ( Nutritivni sastav susama i kako pozitivno utice na zdrastvene probleme)


SUSAMOV PUTER




           Susam je jedna od najstariji biljki na svetu koja se uzgaja zbog svog semena vec skoro 5000 godina.  Bogat je izvor magnezijuma i kalcijuma a predstavlja i veoma mocan lek. Kao lek se koristilo jos pre 3600 godina, u vreme Egipcana. Zene iz Vavilona su verovale da mesavina meda i susama produzava mladost i lepotu, dok su je rimski vojnici koristili za dobijanje snage i energije.

           Ova semenka pravi je izvor hranjljivih materija - dobrih masnih kiselina, minerala, vitamina i biljnih vlakana. Redovna konzumacija susama moze pomoci u prevenciji raznih zdrastvenih problema.  U poslednjih 30 godina pojavili su se naucni podaci o susamu i njegovim komponentama, koje poseduju oko 30 terapeutskih svojstva.

           Postoje crni i beli susam, od crnog susama se obicno pravi susamovo ulje. Beli susam sadrzi vise kalcijuma od crnog i predstavlja jedan od najboljih biljnih izvora ovog minerala. 

           30g ovog semena sadrzi: 3,9g biljnih vlakana, 0,7mg mangana, 0,7mg bakra, 277mg kalcijuma, 4,1mg gvozdja, 100mg magnezijuma, 93mg tripofana, 2mg cinka, 179mg fosfora, 0,2mg vitamina B1, 0,2mg vitamina B6, 4,7g proteina.

           Zbog svog sastava magnezijuma i vitamina B1, umiruje misice i ima antidepresivno svojstvo, pa ublazava stres. 

           Zbog svog sastava kalcijuma i cinka pomaze sprecavanju nekih zdrastvenih problema bolesti kostiju i povecava njihovu gustinu. Zato sto je odlican izvor kalcijuma preporucuje se osobama koje ne konzumiraju mleko i mlecne proizvode. 

          Obiluju cinkom koji doprinosi zdravlju koze, da ona bude sjajna i meka. 

          Bogate su nutrijentima koji pomazu u prevenciji dijabetesa a pomazu i pri snizavanju krvnom protiska. 

          Susam se preporucuje osobama koje pate od anemije, obiluju magnezijumom koji pomaze u prevenciji i tretmanu anemije.

          Pomaze kod artritisa, jer cink koji sadrzi u sebi ublazava bol i otok usled artritisa.

          Zbog velike kolicine vlakana koje sadrzi u sebi pomazu radu creva i zdravlju digestivnog sistema, pa se preporucuju osobama koje imaju zatvor.

          Susam sadrzi vise fitosterola od bilo kojih orasastih plodova i semenki. A fitosteroli su vazni kod prevencije raka, pogotovo hormonski izazvanih (kao sto su rak dojke), pa imaju antikancerogena svojstva. Antikancerogeno deluje i pomaze kod sledecih vrsta raka: leukemije, mutipli mijelom, rak debelog creva, rak prostate, rak dojke, rak pluca, rak pankreasa. 

          Pozitivno utice na gingivitis/zubni plak, i znatno smanjuje rast bakterija Streptococcus mutans, koje su povezane sa formiranjem plaka.

          Sprecava nastanak multiple skleroze.

          Sprecava nastanak ateroskleroticnih lezija.

          Pomaze kod ostecenja DNK izazvanog gama zracenjem.

          Uz redovnu konzumaciju susam moze da produzi zivot.




           Ja susamov taan uglavnom jedem onim danima kada radim detoksikaciu svog organizma i ne jedem mlecne proizvode, mesne, a ni meso, ribu, jaja. Uglavnom ga jedem kao namaz na nekoj lepinji uz dodatak jos nekog povrca.



Sastojci:           - 100g susama
                        - 50ml maslinovog ulja (extra virgin)
                        - 1/2 kasicice morske soli

Priprema:         Susam cemo kratko proprziti na tiganju samo dok ne dobije zlatkastu boju, nemojte ga previse preprziti jer ce vam onda taan biti gorak. Kada se susam prohladi izblendiracemo ga sa 50ml maslinovog ulja i 1/2 kasicice soli. Dobicemo kompaktnu masu. Mozete ga sacuvati u posudi 3-4 dana u frizideru. 



          

Коментари

Популарни постови са овог блога

SLATKA PECURKA

Predlog rucka - Junetia sa pomfritom i povrcem

Predlog za rucak - Riblja salata